Klassinen hieronta
Klassinen hieronta on vanha perinteinen hoitomuoto, jossa pehmytkudoskäsittelyllä poistetaan lihaskireyksiä, -jännityksiä ja kipuja. Klassinen hieronta kohdistuu kokonaisvaltaisesti pehmytkudoksiin eli lihasten lisäksi myös jänteisiin, nivelsiteisiin, kalvorakenteisiin ja hermoihin. Perinteisellä hieronnalla on paljon positiivisia vaikutuksia ihmiskeholle. Se vilkastuttaa verenkiertoa, parantaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita kehosta, sekä nopeuttaa imunesteen eli lymfan kulkua kehossa. Hieronta rentouttaa sekä lihaksia että ihmismieltä, koska sillä on rauhoittava vaikutus keskushermostoon.
Nykyajan tietotekniikkakeskeinen elämäntapa on ajanut ihmiset liikkumattomuus-moodiin, jonka seurauksena tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat lisääntyneet huomattavasti. Staattiset työasennot kiristävät lihaksia ja heikentävät verenkiertoa, jonka vuoksi pehmytkudosten hapensaanti vähenee ja kiinnikkeiden muodostuminen kudoksiin ja kudosten välille lisääntyy. Klassisen hieronnan avulla näitä ongelmia voidaan hoitaa erittäin hyvin.
Urheiluhieronta
Urheiluhieronta eroaa klassisesta hieronnasta hiukan. Urheiluhieronnassa käytetään enemmän muokkaavia ja lihasta venyttäviä otteita verrattuna klassiseen hierontaan. Myös erilaisia aktiivisia ja passiivisia venytyksiä voidaan käyttää tehostamaan hoitoa. Aktiivisilla ja passiivisilla venytyksillä voidaan myös lisätä nivelten liikkuvuutta.
Urheiluhieronta sopii erityisesti aktiiviselle liikkujalle, jonka keho vaatii säännöllistä lihashuoltoa. Sen avulla voidaan ennalta ehkäistä rasitusvammojen syntyminen ja auttaa lihasta palautumaan nopeammin fyysisestä rasituksesta. Tämä on erityisen tärkeää mikäli tarkoituksena on lihaskunnon jatkuva kehittäminen ja urheilusuoritusten maksimoiminen.
Lihaskalvokäsittelyt
Faskia eli lihaskalvo on muun muassa kollageenia ja elastiinia sisältävä luja sidekudosrakenne joka ympäröi ihmiskehossa lihaksia, luita, niveliä, rustoja, hermoja ja verisuonia. Faskia jakaa ja myös yhdistää lihakset toisiinsa, muodostaen niistä koko kehon kattavan ja toiminnallisesti yhdistetyn, hämähäkkimäisen verkoston. Faskian tehtävänä on toimia tukiverkkona ja eräänlaisena ulkoisena luurankona kehollemme. Se myös stabiloi ja antaa keholle ryhdin. Kun jossain kohtaa tätä verkostoa tulee häiriö, vaikuttaa se koko verkoston toimintaan, aiheuttaen jännityksiä ja kiputiloja kehoon.
Faskia jaetaan pinnalliseen ja syvään faskiaan. Nämä eri tasoissa lomittain kulkevat faskiat liukuvat suhteessa toisiinsa liikkuessamme. Tämän liukumisen mahdollistaa hyaluronihappo, joka sitoo vettä itseensä runsaasti ja voitelee faskiat. Kun tämä liukuminen alkaa estyä vähäisen nestemäärän vuoksi, johtuen esimerkiksi traumasta, arpikudoksesta tai asentovirheestä, alkaa liike rajoittua ja voimantuotto kehossa heikentyä.
Faskiakäsittelyssä näitä kehon eri lihaskalvojen jännitys- ja kireystiloja pyritään vapauttamaan, jotta liikerajoitukset ja kiputilat poistuvat. Lihaskalvojen käsittelyjä tehdään manuaalisesti liu'uttamalla, käyttäen apuna asiakkaan itsensä suorittamaa aktiivista liikettä ja hengitystä. Faskiakäsittely eroaa perinteisestä hieronnasta, koska siinä työstetään lihasta ympäröivää lihaskalvoa eikä niinkään itse lihasta. Hieronnan jälkeen lihas tuntuu kyllä rennolta, mutta sitä ympäröivän lihaskalvon jännittyneisyys säilyy. Tämän seurauksena lihas todennäköisesti palautuu hyvinkin nopeasti takaisin jännitystilaan sekä mahdolliseen virheasentoon. Lihaskalvokäsittelyn jälkeen asiakas ei myöskään koe itseään niin väsyneeksi, kuten usein hieronnan jälkeen voi olla. Lihaskalvokäsittely sopii erityisen hyvin kroonistuneisiin vaivoihin.
Nivelmobilisiaatiot
Nivelten mobilisoinnilla pyritään parantamaan nivelten liikkuvuutta sekä lisäämään nivelruston ja muiden nivelrakenteiden aineenvaihduntaa. Nivelten huono liikkuvuus, esimerkiksi trauman tai muun sairauden jälkeen, sekä vähentynyt aineenvaihdunta altistaa nivelet ajan myötä rappeumalle ja pahimmassa tapauksessa seurauksena on nivelrikko eli artroosi. Nivelten huono liikkuvuus aiheuttaa myös kireyksiä sitä ympäröiviin lihaksiin ja kalvoihin.
Nivelten mobilisointi suoritetaan yleensä pehmytkudoskäsittelyjen jälkeen. Mobilisoinnissa jäljitellään nivelten normaalia liukua luiden välillä ja sillä voidaan lievittää tehokkaasti niveleen kohdistuvia kiputiloja. Nivelten mobilisointi on hyvin kevyt ja kivuton hoitomuoto asiakkaalle, eikä siinä ole tarkoituksena nikamien manipulaatiot eli ns. niksautukset.
Muut manuaalisen terapian tekniikat
Edellä mainittujen hoitotekniikoiden lisäksi käytän hoitotyössäni myös muita manuaalisen terapian tekniikoita. Näillä tekniikoilla voidaan hoitaa hyvin esimerkiksi:
- Yleisimpiä tuki- ja liikuntaelimistöjen vaivoja, kuten olkapään sairaudet, niska-hartiaseudun kiputilat ja selkäkivut
- Lantion ja lannerangan toimintahäiriöitä
- SI-nivelen virheasentoja
- Iskias oireilua
- Golf- ja tenniskyynärpäävaivoja
- Rintarangan häiriötiloja
- Sekä alaraajaongelmia
Milloin on syytä varata hieronta-aika?
Kun pääsi on kainalossa! Eli suomeksi sanottuna, jos sinulla on esimerkiksi:
- Lihasjännityksiä tai lihaksesi tuntuvat muutoin väsyneiltä ja tukkoisilta
- Kärsit niska- ja hartiasärystä tai sinulla ilmenee jännityspäänsärkyä
- Sinulla on lihas- ja kudossairauksia tai reumaattisia sairauksia
- Olet kokenut trauman eli loukannut itseäsi ja tarvitset jälkihoitoa sille
- Olet stressaantunut
- Tai olet muuten vain rentoutumisen tarpeessa!
Hieronnan esteet ja muut asiat, jotka ovat hyvä ottaa huomioon.
Kun sinulta löytyy jokin seuraavista:
- Bakteerin, sienen ja viruksen aiheuttamat ihoinfektiot. (Psoriasis ei tartu)
- Suonikohjut (suonikohjujen kohdalta ei hierota, muualta voidaan hieroa mikäli jalka ei ole turvonnut)
- Avohaavat
- Kuume/antibioottikuuri, myös flunssaisena ei suositella
- Tuore vamma (lihasrevähdys, murtuma, palovamma, paleltuma jne)
- Paikallinen tulehdus (esim. limapussitulehdus eli bursiitti)
- Akuutti välilevyn pullistuma.
- Pahanlaatuiset kasvaimet. Jos poistettu onnistuneesti, lääkärin luvalla voidaan hieroa.
- Selvittämätön kyhmy tai suurentuneet imurauhaset
- Iskeeminen kudos eli huonontunut verenkierto raajoissa johtuen esim. verisuonten ahtautumisesta.
- Perussairaus ei ole hoitotasapainossa( diabetes, epilepsia, sepelvaltimotauti, astma jne.)
- Kihti sekä tulehdusvaiheessa oleva nivel- tai lihasreuma.
- Päihtynyt asiakas ja krapula
- Disorientoitunut asiakas (psyykkinen tila)
- Verisuoniproteesi, verenvuototauti eli hemofilia
- Osteoporoosi (kevyt hieronta on mahdollista)
- Poikkeuksellisen korkea tai matala verenpaine, ei hierota. Jos on hoitotasapainossa, voidaan hieroa.
- Laskimotukos eli tromboosi ja valtimokovettumatauti eli ASO
- Aivoinfarkti ja toispuoleinen halvaus. (12 kuukauden jälkeen lääkärin luvalla voidaan hieroa)
- Ääreis- ja keskushermostoperäinen halvaus esim. aivohalvaus ja siihen liittyvät tuntopuutokset.
- Tyrä, ei hierota paikallisesti, muutoin voidaan hieroa.
- Sydänvaivat ja sydämentahdistin, varmista lääkäriltä ensin hieronnan sopivuus (hieronta-asento, kuten myös lämpöhoitorajoitukset pitää huomioida)
- Raskaus ei ole este hieronnalle, mutta siitä on hyvä kertoa hierojalle.